Bir kalori sınırlaması ortaya koymak için kiloyu 25 yaştaki ağırlık olarak düşünerek kaloriyi yavaş yavaş % 25 den 10′a indirmek gerekir. Bu tip örnekler bir anda, risksiz ve sık sık zorluk çıkarmadan gerçekleşmez; özellikle yemek hesaplamak gerekir.
Olası sorunlar arasında en çok karşılaşılanlar şunlardır:
* Besinlerde yanılma riski, çok az yendiğinden zorunlu olarak iyi besinler seçilmesi gerekir, yoksa yetersiz beslenme riski büyür ve sağlığı tehdit edebilir. Araştırmamızın amacı tersine döner.
* Tamamen az kalorili yeme riski: Okinavva modelinde besinlere bu bakış açısıyla yaklaşılmaz. Daha az kalorili yememek, zengin olan daha az kalori taşıyan gıdalar yemek
* Vitaminler, mineraller ve diğer önemli elemanlardan proteinler, yağlar) yoksun olarak beslenmenin riski: Böyle olduğunda beslenme tam olarak sağlanmaz. Günde 1800 kalorinin altında beslenmeyi alışkanlık haline getirdiğimizde yetersiz beslenme kaçınılmaz olarak büyür. Ne yazık ki aşırı fakirleşmiş tarım, karmaşık metotları, tartışılan gıdalar klasik (sonuçları garantili olmayan) beslenme alışkanlığımızı değiştirmemiz ve Okinavva’nın ilkelerine saygı duymamız gerekir (her şey garantilidir) Not: Hayal ettiğiniz gibi adanın asırlıkları tamamlayıcı gıda almamaktadırlar.
* Uzun vadede sıkı bir kalori kısıtlaması izlemeye erişmek güçtür, sosyal uzlaşma açısından da bu olmayacaktır. Kızartma dolu bir tabağı dışlamak ve bu lezzetli şeye, tatlı olarak da çikolatanın sunulduğu bir lezzete hayır demek hiç de kolay değildir.
* Zayıf olma riski. İncelmek ya da ince kalmak aşırı ölçüde zayıflamak demek değildir: Gerçekten kemik üzerine yapışmış bir deri hiç de seksi değildir ve sağlık için de iyi değildir. Cinsellik hormonlarını örnek verecek olursak (ister kadın ister erkek olsun) eğer vücutları aşırı yağsızsa bu hormonlar kötü çalışırlar.
* Can sıkıntısı ve yorgunluk riski. Kalori kısıtlamasına dayanan bir yaşam, diğer bir anlamıyla koruyucu bir yaşam hemen hemen hiçbir çekicilik sunmaz.
Okinavva’nın ilkelerinde bu risklerin hiçbirine yer yoktur, çünkü kullanılan gıdaların hepsi çok hafif (az kalorili), ama vitaminler, mineraller, proteinler vb. olarak çok zengindir. İdealdirler de. Ve burada şimdi güzel bir haber verelim: Daha az yiyerek kalori kısıtlaması ilişkisini otomatik olarak sağlayabilirsiniz. Kısacası, hamburger, kızartmalar, dondurma, şeker verilen bir beslenme deneyi sonucunda denekler tam olarak 3000 kalori aldılar. Aynı deneklere daha yüksek kalitede ve doyurucu başka bir beslenme şeması daha sunuldu, gönüllüler tam 2500 kalori aldılar. Bu kıyaslama oldukça ilginçtir, bir taraftan daha az yiyerek 500 kalori azaltılabilir, diğer taraftan katılımcılar çabalamadan azaltılır, gıda kalitesi bir rejimin başarısında kesinlikle önemli bir faktördür.
KALORİ KISITLAMASI VE GENLER
Bu nokta küçük biraz teknik içermesine rağmen gereklidir. INSERM U 383 genetik kromozomlar ve kanser Hopital Necker Claudine Junien, “Daha fazla yemek daha fazla strestir, genlerimiz daha çok sıkılır. Her gün az yemek en iyisidir. Bu görüş açısıyla baktığımızda kalori kısıtlaması çok faydalıdır,” diye açıklamıştır. Peki, bununla ne denmek istenmiştir? Örneğin göğüs kanserinin taşıyıcı geni nedir? Güneşte kalmaktan olabilir, az yemekten olabilir, çok fazla kalori tüketmekten ortaya çıkabilir aksine; çok sorulan bir soruyu cevaplıyoruz, bizler genlerimiz üzerinde büyük etkiye sahibiz. Genlerimiz kaderimizi belirlemiyor; bizler, yaşamsal alışkanlıklarımızla onların kaderini belirtiyoruz!
Diğer taraftan elverişsiz davranışlarla genlerini berbat edenler (örneğin sigara içerek) çok güçlü bir olasılıkla kötü alışkanlıklarını çocuklarımıza bulaştıracaklar ve onların sağlıklarını da bozacaklar böylece onları ciddi hastalıklardan korumamız oldukça zor olacak. Genlerimizi düşünmeliyiz!
SIK ARALIKLARLA YEMEK
Sağlıklı seçenekler sunan restoranları seçin ve ihtiyaçlarınıza uygun yiyecekler satan yerleri öğrenin. Mümkünse, önceden yönetici ya da şef ile konuşun. Seyahat ederken salata barları olan restoranları seçin. Bu ya hep-ya hiç şeklinde uygulanması gereken bir plan değildir. Bu fikirleri okuyan her kişi şu anki diyetini daha sağlıklı olacak şekilde geliştirebilir. İnsanlar alıştıkları yiyecekleri daha çok sevme eğilimindedirler. Bu yüzden, şu anda yediğiniz bazı Sağlıksız yiyeceklere olan arzunuzu en nihayetinde kaybedeceksiniz ve sağlıklı, doğal yiyeceklerden daha fazla zevk almaya başlayacaksınız. Ben zararlı yiyecekler yerine sağlıklı yiyecekler yemeyi gerçekten daha çok seviyorum, çünkü hem tatları lezzetli hem de onları yediğimde kendimi daha iyi hissediyorum. Çoğu hastam aynı duygulan hissettiklerini söylüyorlar. Yiyecek tercihleri öğrenilir; sağlıksız yiyeceklerden hoşlanmayı öğrendiğiniz gibi, sağlıklı yiyeceklerden hoşlanmayı da öğrenebilirsiniz.
Eğer başarılı olmayı aklınıza koyduysanız, bu diyeti yolculuk halindeyken de uygulayabilirsiniz sadece önceden nereye gideceğinizi planlamanız ve orada size uygun yiyecekler olduğundan emin olmanız gerekir. Sosları tabağın yanına konulmuş çift porsiyon salata ısmarlamayı alışkanlık haline getirin ve bu sosların sadece çok azını kullanın ya da salatanızın üzerine limon sıkın.
Bunun geçici bir diyet olmadığını, hayatınızın planı olduğunu unutmayın. Seçtiğimiz yiyeceklerle sağlığımızın nasıl etkilendiğini göz önünde bulundurmalıyız. Hayattan alabileceklerimizin en fazlasını almak için hepimiz akıllıca seçimler yapmalıyız. Mükemmel olmanız gerekmez. Bunun anlamı, tavsiyelerimin tümünü de uygulasanız, bir kısmım da uygulasanız, bu iyileştirmeler sonucunda sağlığınız kesinlikle daha iyi olacaktır. Bir süre sonra, bu bir alışkanlık haline gelecektir. Bunu bir kere denerseniz, düşündüğünüz kadar zor olmadığım görebilir ve bu beslenme şeklinden zevk almaya başlayabilirsiniz.